Suomalaiset sähköautoilijat tyytyväisiä

Virheviesti

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor funktiossa include_once() (rivi 1374 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/menu.inc).

Suomalaiset sähköautoilijat tyytyväisiä

Suomalaiset sähköautoilijat ovat tyytyväisiä käyttämiinsä sähköautoihin. Monet kokivat tyytyväisyytensä sähköautoihin lisääntyneen, kun ajokokemusta karttuu ja autoa opitaan käyttämään hyvin. Sähköautoilua pidettiin vaivattomana, luotettavana, miellyttävänä, hauskana ja esimerkiksi modernina ja eleganttina, kertoo Kuluttajatutkimuskeskuksen tuore tutkimus. Siinä tarkastellaan suomalaisten sähköautoilijoiden kokemuksia ja näkemyksiä sähköautoista.

Sähköautoilu on Suomessa vielä harvinaista. Sähköauton on rekisteröinyt kevääseen 2014 mennessä reilut 500 yksityishenkilöä tai organisaatiota. Suomalaiset tyypilliset sähköautoilijat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan keski-ikäisiä perheellisiä miehiä. He ovat yleisimmin teknisen alan koulutuksen saaneita, ja heidän kotitaloutensa tulot ovat suomalaisten talouksien keskimääräisiä tuloja suuremmat. Heitä voidaan luonnehtia joko ympäristömyönteisiksi, uudesta teknologiasta ja autoista kiinnostuneiksi tai autoilun tuottamia nautintoja arvostaviksi.

Tyytyväisyydestä kertoo myös se, että lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet ilmoittivat haluavansa ajaa sähköautolla, joko täyssähköautolla tai ladattavalla hybri­dillä, myös tulevaisuudessa. Ladattava hybridiauto kiinnosti hieman yleisemmin yleis­autona kuin täyssähköauto. Tutkimukseen osallistui 100 suomalaista sähköautoilijaa.

Keskeisimpänä esteenä sähköautojen käyttöön pidettiin lyhyttä toimintasädettä. Lisäksi toivottiin kiinnitettävän huomiota talviajoon liittyviin ongelmiin ja sähköautojen talviajo-ominaisuuksien kehittämiseen. Etenkin täyssähköautojen toimintasäteen sekä julkisten pikalatauspisteiden puute hankaloittaa auton käyttöä. Vaikka enemmistö vas­taajista katsoi sähköauton toimivan hyvin talvellakin, osalle ajaminen kylmällä säällä oli hankalaa toimintasäteen lyhenemisen ja/tai sisätilojen lämmitysongelmien vuoksi.

Tutkimus oli osa Sähköinen liikenne -hanketta.

Lisätietoa tutkimuksesta täältä.