Linkkerin täyssähköbussit aloittavat liikennöinnin Turussa syksyllä

Linkkerin täyssähköbussit aloittavat liikennöinnin Turussa syksyllä

Hiilineutraaliksi kaupungiksi tähtäävä Turku sähköistää syksyllä kokonaisen bussilinjan.

Suomalainen Linkker toimittaa kuusi täyssähköbussia Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen käyttöön. Bussit tulevat linjalle 1, jota kulkee satamasta kauppatorin kautta lentoasemalle. Turun strateginen tavoite on tulla hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä. 

Tähän asti sähköbusseja on käytetty Suomessa lähinnä kokeiluluonteisesti. Turun hankintapäätös on merkittävä avaus bussiliikenteen sähköistämiselle myös kansallisella tasolla. Tällä hetkellä Espoossa on Suomen ainoa bussilinja, jota liikennöidään sähköbussien voimin.

Sähköbussien käyttöä puoltavat monet tekijät. Pitkällä aikavälillä ne tulevat dieselbusseja edullisemmaksi: Korkeampi hankintahinta kompensoituu pienempinä käyttökustannuksina.

”Sähköbussit ovat hiljaisia ja päästöttömiä, joten ne osaltaan lisäävät kaupungin viihtyisyyttä, ja niillä matkustaminen on miellyttävää”, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

Sähköbussien pikalatausasemat tulevat satamaan ja lentoasemalle. Ne toteuttaa Turku Energia. Lisäksi energiayhtiö toteuttaa Turun Kaupunkiliikenteen varikolle latauslaitteet bussien yöaikaista latausta varten.

"Ympäristöohjelmamme mukaisesti jatkamme merkittäviä panostuksia sähköisen liikenteen palvelujen kehittämiseen. Sähköbussien latausjärjestelmän toteuttaminen ja tietotaidon lisääminen mahdollistaa myös laajemman sähköisen kaluston käyttöönoton julkisessa liikenteessä Turussa lähivuosina", sanoo Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla.

Kokonaisuudessaan latausjärjestelmien hankinnan arvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea hankkeeseen noin miljoona euroa.

Lue lisää Turun kaupunkiliikenteen Fölin sivuilta