Kolmessa vuodessa sähköautoilijat levittäytyneet koko maahan

Virheviesti

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor funktiossa include_once() (rivi 1374 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/menu.inc).

Kolmessa vuodessa sähköautoilijat levittäytyneet koko maahan

Sähköautoista kerätty data näyttää, miten sähköautojen käyttöalue on kasvanut pääkaupunkiseudulta kattamaan koko Suomen. Katso video kotimaisen sähköautoilun kehityksestä!

Ensimmäiset sähköautot saapuivat Suomeen vuonna 2011. Parin ensimmäisen vuoden aikana autoja oli liikenteessä vähän ja ajoneuvoilla ajetut matkat keskittyivät lähinnä Helsinki – Turku – Tampere –kolmion alueelle. Vuonna 2014 sähköautoliikenne aktivoitui pääkaupunkiseudulla ja loppuvuodesta myös länsirannikolla. Vuoden 2015 aikana sähköautoilijat levittäytyivät lopullisesti valtateitä pitkin koko maahan: Liikennevirrat mm. Jyväskylän kautta pohjoisen suuntaan kasvoivat ja Oulun seudulla liikenne kasvoi tasaisesti.

Videoista näkee hyvin konkreettisesti, miten sähköautoilun volyymit ovat kasvaneet, missä sähköautojen pääasialliset kulkureitit ovat ja miten sähköautojen käyttöalue on kasvanut sähköautokannan ja latausinfrastruktuurin kehityksen myötä.

”Nämä tiedot ovat äärimmäisen arvokkaita. Kerätty tietoaineisto antaa selkeän signaalin siitä, että sähköautoilu ei ole alueellista, vaan latausverkkoa tulee kehittää koko valtakunnan näkökulmasta. Kerätty data myös poistaa myytin siitä, että sähköautot olisivat vain kaupunkien ja kaupunkilaisten kulkuväline”, sanoo Elias Pöyry, Sähköinen Liikenne –hankkeen koordinaattori.

Hankkeessa mukana olevat tutkimuslaitokset ja yritykset tulevat yhteistyössä hyödyntämään kerättyjä tietoja tutkimus- ja kehitystyössään. Myös julkaisuja aiheesta on odotettavissa.

Datan visualisoinnit on toteuttanut Haave Oy. Yhtiö on myös tuottanut Tesla -sähköautoihin tarkoitetun Sensofusion-ohjemiston, joka tallentaa ajoneuvon liikkumistiedot etäyhteydellä.

Ohjelmiston käyttö energiatuen datankeräykseen on maksutonta ja sen käyttöönotto onnistuu alle minuutissa. Palvelu on saatavilla osoitteesta https://maps.sensofusion.com/sahkoinenliikenne

Työ- ja elinkeinoministeriön energiatuen piiriin kuuluvat sähköautot on varustettu tiedonkeruulaitteistolla, joka mittaa mm. ajetut matkat ja lataukset. Energiatuen ehtojen mukaisesti ajoneuvoista kerätään ajantasaista tilannetietoa. Tietoa on kerätty Tekesin EVE-ohjelmaan liittyvään tutkimuskäyttöön vuodesta 2011 eri laitteistoilla.  Tietokanta sisältää yli 170 miljoonaa sensorimerkintää. Tieto anonymisoidaan mm. viivästämällä ja poistamalla tiedosta liikkuminen alemman tieverkon tieosuuksilla siten, että ajoneuvotietoja ei voida yhdistää tietokannan perusteella tiettyyn henkilöön tai ajoneuvoon.