Dieselskandaali siirtää päästökeskustelua ilmastohaitoista terveyshaittoihin

Virheviesti

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor funktiossa include_once() (rivi 1374 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/menu.inc).

Dieselskandaali siirtää päästökeskustelua ilmastohaitoista terveyshaittoihin

Terveydelle haitalliset päästöt ovat syrjäyttäneet ilmastolle haitalliset kasvihuonekaasut liikenteen päästökeskustelussa. Volkswagenin skandaalin on povattu kiihdyttävän diesel-teknologian väistymistä ja liikenteen sähköistymistä.

Yli kuukauden vellonut päästöskandaali on ravistellut autoalaa monin tavoin.  Päästöjen terveysvaikutukset ovat nousseet puheenaiheeksi niiden ilmastovaikutusten sijaan ja tapaus on tuonut ylipäätään esiin dieselteknologian soveltumattomuuden puhtaamman liikenteen tarpeisiin.

Typen oksidien lisäksi pienhiukkaspäästöt  terveydelle vaarallisia

Suomessakin keskustelua on tähän asti käyty ennen kaikkea ilmaston kannalta merkittävien kasvihuonepäästöjen ympärillä ja hiilidioksidia on käytetty jonkinlaisena päästöjen yleismittarina, mihin se ei sovellu.

Päästötestihuijauksessa kyse oli kuitenkin nimenomaan terveydelle haitallisista typenoksidipäästöistä ja keskeisissä EU-maissa on jopa avattu keskustelu dieselpolttoaineen kieltämiseksi.

Typen oksidien lisäksi dieselteknologian pienhiukkaspäästöt ovat nousseet otsikoihin.

Ulkoilman pienhiukkaset ovat terveysvaikutuksiltaan haitallisin ympäristöaltiste. Suomessa vuosittain kuolee yli 2000 ihmistä ennenaikaisesti pienhiukkaspäästöjen takia ja niiden haitallisten terveysvaikutusten aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat miljardeja vuodessa.

Dieselteknologia ongelmallinen polttoaineesta riippumatta

Biopolttoaineita on tarjottu ratkaisuksi puhtaampaan liikenteeseen, koska ne eittämättä auttavat Suomen valtion laskennallisen CO2-päästövähenemätavoitteen saavuttamisessa. Biopolttoaineiden sekoittaminen dieselpolttoianeisiin ns. jakeluvelvoitteen turvin ei ikävä kyllä tee ajoneuvoista yhtään puhtaampia  terveyden kannalta: Biodieselin käytöstä syntyy yhtä paljon pienhiukkaspäästöjä kuin tavallisesta dieselistä.

Liikenteen sähköistymiselle lisäpotkua

Dieselskandaalin vanavedessä sähköistä liikennettä on povattu autoalan yhdeksi merkittäväksi muutostekijäksi. Kun perinteiset autojätit ryvettävät maineensa ja uskottavuutensa ympäristöasioissa, vähäpäästöisten vaihtoehtojen painoarvo kasvaa väistämättä.

Volkswagen itse aikoo selvitä ylös itse kaivamastaan kuopasta panostamalla  vahvasti sähköautoteknologioihin.  Suomessa autoyhtiö tuo markkinoille uudet sähköiset versiot Passatista ja Passat Variantista huhtikuussa 2016.