Älykästä latausta akkuvarastosta

Virheviesti

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor funktiossa include_once() (rivi 1374 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable funktiossa coreview_node_view() (rivi 660 tiedostossa /home/id36407/public_html/sites/all/modules/custom/coreview/coreview.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/menu.inc).

Älykästä latausta akkuvarastosta

Sähköinen liikenne -hankkeessa tehdyn yhteistyön poikima Suomen ensimmäinen kiinteistöön asennettava tuotantokäytössä oleva akkuvarasto asennetaan Helsingin ympäristökeskuksen ja yliopiston käytössä olevaan Viikin ympäristötaloon ensi kesänä.

Järjestelmän toimittamisesta vastaa Siemens, jonka modulaarinen SIESTORAGE akkuvarasto mahdollistaa kiinteistön aurinkokennoilla tuottaman energian varastoinnin, kulutushuippujen tasauksen sekä älylatauksen. Näin ollen sähköautojen lataus voidaan tehdä sähkövarastosta kulutushuippujen aikana, mikä vähentää myös sähköverkon rasitusta. Varasto mahdollistaa myös sähkön myynnin verkkoon. Varaston energiamäärä on täyteen ladattuna 45 kWh, joka vastaa arviolta yhden sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta.

Lue lisää Tekniikka&Talous -lehden sivuilta täältä sekä alla olevasta Siemensin tiedotteesta.

Suomen ensimmäinen sähkövarasto Helsinkiin

Suomen ensimmäinen kiinteistöön asennettava tuotantokäytössä oleva akkuvarasto tulee Helsinkiin. Varasto asennetaan Helsingin ympäristökeskuksen ja yliopiston käytössä olevaan Viikin ympäristötaloon. Siemensin toimittama akkuvarasto muun muassa varastoi kiinteistössä tuotettua aurinkosähköä, tasaa kulutushuippuja ja mahdollistaa älylatauksen.

Älylataus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kulutushuippujen aikaan sähköautojen lataus voidaan tehdä sähkövarastosta ja samalla vähennetään sähköverkon rasitusta. Varastosta on mahdollista myydä sähköä myös verkkoon.

- Sähkövarastot ovat tärkeitä uusiutuvan energian lisääntyessä. Niiden avulla voidaan ratkaista uusiutuvan energian haasteita. Varastoilla on mahdollista tasata sähkön käyttöä ja tuotantoa. Esimerkiksi niin, että aurinkoisena päivänä akut ladataan täyteen, ja sähkö käytetään pimeinä yön tunteina tai kulutushuippujen aikaan pienentämään kustannuksia, Siemensin Smart Grid -divisioonan johtaja Jussi Mäntynen sanoo.

Akkuvaraston asentaminen on osa Sähköinen liikenne -hanketta. Ohjelman kautta pyritään edistämään sähköautoilua. Tähän liittyvät vahvasti myös sähkövarastot, koska sähköautot voivat tulevaisuudessa toimia osittain samoin kuin sähkövarastot.

- Meille on tulossa käyttöön sähköautoja ja haluamme käyttää niitä aktiivisesti. Akusto toimii puskurina autojen ja Helsingin energian verkon välissä, Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Jari Viinanen kertoo.

Helsingin ympäristötalon pihalla on kolme sähköautojen latauspistettä. Sähkövarasto tasoittaakin osaltaan autojen lataamista. Täydellä akkuvarastolla on mahdollista ladata kahdesta kolmeen sähköautoa täyteen tunnissa. Sen jälkeen akkuvarasto on puolestaan ladattava uudelleen.

Aurinkoisina päivinä Helsingin ympäristötalo saa suuren osan käyttämästään sähköstä aurinkopaneeleista ja ajoittain syntyy ylimääräistä sähköä. Aurinkoenergiaa on jatkossa mahdollista varastoida akkuihin. Siemensin ratkaisun energiamäärä on täyteen ladattuna 45 kWh ja sitä on mahdollista laajentaa. Energiamäärä vastaa arvioilta yhden sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta.

- Sähkövarastot soveltuvat erityisen hyvin hajautettuun energiantuotantoon, koska tuotannossa on hyvä olla mahdollisuus varastoida sähköä. Uusille ympäristöystävällisille asuinalueille sähkövarastot soveltuvat erityisen hyvin osana hajautettua energiantuotannon järjestelmää. Viikin akkuvarasto on ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta olen varma että ne tulevat lisääntymään tulevaisuudessa, Mäntynen kertoo.

Suomessa ja maailmalla on tutkittu muutaman vuoden ajan akkuvarastoja sähkön kysyntäjouston mahdollistajina. Varastoja voitaisiin käyttää esimerkiksi tuuli- ja aurinko-energian tuotantovaihteluiden tasoittamiseen, älylataukseen, kulutushuippujen tasaamiseen ja varmistamaan sähkönjakelun luotettavuutta.

- Sähkövarastojen avulla kiinteistöt voivat myös käydä tulevaisuudessa kauppaa. Niihin on mahdollista ostaa sähköä niinä vuorokauden aikoina, kun sähkö on halpaa. Tätä sähköä voi sitten myydä takaisin, kun sähkö on puolestaan kallista. Myös tätä pääsemme pilotoimaan Helsingin ympäristötalossa, Ympäristökeskuksen Viinanen sanoo.