Ladattavan ajoneuvon ostajan opas

Virheviesti

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor funktiossa include_once() (rivi 1374 tiedostossa /home/id36407/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() (rivi 392 tiedostossa /home/id36407/public_html/sites/all/modules/contrib/field_collection/field_collection.module).
Sekä sähköautojen että julkisten latauspisteiden määrä Suomessa on kasvussa. Varovaisimpien arvioiden mukaan jopa 5-10% vuonna 2020 myydyistä uusista autoista Euroopassa on sähköautoja.Opas auttaa kuluttajaa sähköauton ostossa ja hankkimaan lisää tietoa sähköautoilusta.

Sähköautoilu kasvaa!

Sekä sähköautojen että julkisten latauspisteiden määrä Suomessa on kasvussa. Varovaisimpien arvioiden mukaan jopa 5-10% vuonna 2020 myydyistä uusista autoista Euroopassa on sähköautoja. Sähköautoilun kasvua vauhdittavat sekä Suomen kansalliset panostukset että EU-tason päätökset, kuten esimerkiksi autonvalmistajille asetetut päästörajoitukset. Suurin kasvun syy on kuitenkin sähköauton käytön edullisuus ja sen antama ajokokemus, erityisesti taajama-ajossa. Vaikka sähköautoilun edelläkävijämaa Euroopassa on Norja, seuraa Suomi vahvasti esimerkkiä ja on panostanut niin erilaisten standardien kuin latausinfrastruktuurin kehittämiseen. 

Tämä opas täydentää jo liikkeellä olevia ponnisteluja tarjoamalla kuluttajille ohjeita koskien sähköautoilua ja sähköauton hankkimista. Opas auttaa kuluttajaa myös lisätiedon hankkimisessa. Tämä Ladattavan auton osto-opas on tehty osana Pääkaupunkiseudun Sähköinen Liikenne -hanketta ja sen kehittämisessä on ollut mukana alan johtavia asiantuntijoita. 

Oppaassa esitellään ensin erilaisia sähköautotyyppejä ja vertaillaan sähköauton ja polttomoottoriauton eroja. Oppaan päätarkoitus on opastaa kuluttajaa sähköauton hankinnassa ja käytössä sekä lisätiedonhaussa. 

Lataa PDF-opas täältä

 

Sähköauton käyttö on helppoa!

Sähköauton käyttö eroaa tavallisesta polttomoottoriautosta lähinnä vain ’tankkaamisen’ suhteen. Sen sijaan, että vietät useita minuutteja tankkauspisteellä, käytät noin 10 sekuntia johdon kiinnitämiseen ja annat sähköauton latautua nukkuessasi tai tehdessäsi töitä. Älykkäiden mobiilisovellusten avulla lauton lataus ja lataustason tarkkailu on helppoa ja huoletonta. Lisäetuja ovat ajomukavuus ja vähäpäästöisyys. 

 

Mikä on sähköajoneuvo ja miksi sellainen kannattaa hankkia

Markkinoille on tulossa useita sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, tämä opas keskittyy lähinnä ladattaviin sähköautoihin. Ladattava sähköajoneuvo, yleisemmin sähköauto, on ajoneuvo, jonka liikkeen mahdollistaa sähkömoottori, ja joka ei ole kytkettynä jatkuvasti sähköverkkoon. Tällaisia ovat esimerkiksi täyssähköautot, ladattavat hybridit ja kevyet sähköajoneuvot. Näin ollen tavalliset hybridit, joita ei ole mahdollista ladata, eivät lukeudu ladattaviin sähköajoneuvoihin. Alla esimerkkejä ladattavista ajoneuvoista.

Minkälaisia ovat sähköajoneuvot?

 

Miksi Sähköauto?

Sähköauto on hiljainen, ympäristöä vähemmän kuormittava ja käyttökustannuksiltaan edullinen vaihtoehto perinteiselle polttomoottoriautolle. Pakokaasuja täyssähköauto ei luonnollisesti tuota lainkaan. Myös sähköauton hiilidioksidipäästöt sähköntuotanto mukaan lukien ovat keskimäärin polttomoottoriautoa alhaisemmat. Vähäpäästöisyydestä sähköauton omistaja saa etua myös autoverotuksessa.

 

 

 

 

Sähköauton hankinta

 

Minkälaisen sähköauton valitsen

Sähköautojen tekniikka kehittyy jatkuvasti. Tämän lisäksi julkisten latauspisteiden verkosto laajenee, ja myös sähköautojen mallivalikoima kasvaa. Saatavilla on vaihtoehtoja pienistä kaupunkiautoista ja -pyöristä isompiin perhefarmareihin ja kaupunkimaastureihin.

Sähköauto tulisi siis valita käyttötarkoituksen mukaan. Tärkein valinta on hybridin ja täyssähköauton välillä. Valintaa tehdessä on hyvä pohtia muutamia seikkoja:

Päivittäisten matkojen pituudet (työmatkat yms.)
Kuinka usein teen poikkeuksellisen pitkiä ajomatkoja (esim. mökille) ja
onko näiden pitkien ajomatkojen varrella julkisia latauspisteitä?

Täyssähköauto (BEV) soveltuu lähes kaikille suomalaisille, sillä valtaosa päivittäisistä matkoista on alle 100 km pituisia. Erityisesti kaupunkiajossa sähköauton ajo-ominaisuudet ja kustannustehokkuus pääsevät esiin. Mikäli ajoittaisten pidempien matkojen varrella ei ole julkisia latauspisteitä, voi ajomatkat hoitaa esimerkiksi vuokraamalla auton.

 

Ladattavat hybridit (PHEV) soveltuvat jo mallivalikoimansa puolesta suuremmille perheille tai muuten kuljetustilaa tarvitseville. Ne sopivat käyttäjille, joilla yhdistyvät tasapuolisesti sekä kaupunkiajo että pidemmät matkat. Vaikka hybridit mahdollistavat laajemman käyttösäteen, eivät ne ole yhtä ympäristöystävällisiä tai edullisia käyttää kuin täyssähköautot.

 

Esimerkkejä, joiden avulla voi miettiä auton sopivuutta käyttötarkoitukseen päivittäisten sekä pidempien matkojen etäisyyksien sekä saatavilla olevien latauspisteiden avulla.

 

 

Sähköauton lataus ja latauspisteen hankinta

Sähköauton lataus voi tapahtua kolmella eri tavalla

 

Peruslataus

Peruslataus tapahtuu käyttäen kiinteästi asennettua kotilatausasemaa tai varsinaista sähköauton lataamiseen tarkoitettua pistorasiaa (julkiset latauspisteet). Lataus kestää 1-6h. (puhutaan myös lataustavasta 3)

Kotilataus - Latausmukavuuden, sähköturvallisuuden, sekä latausnopeuden takia koteihin suositellaan asennettavaksi kiinteä latauspiste tai –tolppa. Latauspisteen hankinnassa ja asentamisessa on syytä ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen (asennuspalvelun tarjoajaan ja/tai sähköliikkeeseen).

 

 

Teholataus (pikalataus)

Teho- tai pikalatauksessa käytetään auton ulkopuolista tasavirtalaturia. Tätä lataustapaa on tarjolla osassa julkisia latauspisteistä.  Akut saa ladattua 80 % noin puolessa tunnissa. Kaikki ladattavat ajoneuvot eivät sovellu pikaladattaviksi. (puhutaan myös lataustavasta 4)

 

 

 

Hidas lataus (poikkeuslataus)

Tarkoitettu tilapäiseen lataukseen

Sähköautoa voi poikkeustapauksissa tilapäisesti ladata auton mukana tulevalla johdolla kotitalouspistorasiasta. (puhutaan myös lataustavasta 2)

 

 

 

Sähköautoilija hyödyntää sekä kotilatausta että julkisia latauspisteitä

Sähköauton käyttö ja lataus perustuvat sekä kotona tapahtuvaan lataukseen, lataukseen pysäköinnin aikana asioidessa että lataukseen pääteiden varsille tulevilla pikalatauspisteillä.

Latauspisteen hankinta kotiin

Yleiset periaatteet

Kotilatauspistettä hankkiessa ja asennettaessa on hyvä noudattaa seuraavia periaatteita:

1. Sähkö- ja paloturvallisuus
Latauspisteen kytkeminen on turvallisinta, kun se tehdään suoraan sähköpääkeskuksesta. Sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista toimintaa, joten asentaminen tulee teettää ammattilaisella.

2. Käytön helppous ja mukavuus
Oikeanlainen ja oikeaan paikkaan asennettu latauspiste helpottaa ja nopeuttaa sähköauton lataamista ja siihen liittyviä päivittäisiä rutiineja merkittävästi.

3. Suunnitelmallisuus
Latauspisteen hankintaa tehdessä on hyvä ottaa huomioon latauspisteen käyttöikä sekä mahdolliset muut latauspisteen käyttäjät. Ensimmäistä latauspistettä hankittaessa taloyhtiöön kannattaa varata valmiudet useamman latauspisteen asentamiseen, sillä sähköautot yleistyvät. Lisäksi on hyvä varmistaa ammattilaiselta, että latauspiste on pitkäaikainen ja soveltuu näin myös autojen ja sähköverkon tulevaisuuden kehityksiin.

Sähköauton lataaminen kotona on verrattavissa sähkökiukaan kytkemiseen ja käyttöön. Sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista. Turvallisesti ammattilaisen asentamat latauslaitteet, ja täten lataus, on vaaratonta. 

 

Mikä vaikuttaa latauspisteen valintaan?

Kotiin hankittava latauspiste valitaan ostettavan auton perusteella. Valintaan vaikuttavat auton käyttämät pistokestandardit. Saatavilla on useita eri latauspistevaihtoehtoja.

Latauspisteen sopivuus olemassa olevaan talon sähköverkkoon on syytä tarkistuttaa ammattilaisella. Lisäksi latauspisteen valintaan vaikuttavat erilaiset tärkeät tekniset seikat, esimerkiksi vaadittava virran määrä (sulakkeen koko), sekä latauspisteen verkkoon liitäntäjohdon tiedot.

Mikä vaikuttaa latauspisteen asennukseen?

Latauspisteen asennuksen vaivattomuus riippuu asumismuodostasi sekä pysäköintimahdollisuuksistasi. Suurin ero on päätöksenteossa, eli siinä omistatko itse omakotitalosi, vai asutko taloyhtiössä. Asumismuodon tuomista eroista kerrotaan seuraavalla sivulla lisää.

Asumismuodon tuomat erot

Omakotitalo

Omakotitalon omistajalle latauspisteen hankkiminen ja asentaminen on helpointa. Latauspisteen valintaan vaikuttavat auton pysäköintipaikka (autotalli, autokatos, vai piha), talossa olevat sähköratkaisut, lähinnä pääsähkökeskuksen sijainti ja kytkentämahdollisuudet.

Kustannuksiin vaikuttaa eniten talossa ja pihalla tarvittavien rakennustöiden määrä. Latauspisteestä on hyvä tiedottaa talovakuutusyhtiölle.

Taloyhtiö

Taloyhtiössä asuvalle latauspisteen hankkiminen tapahtuu yhteistyössä taloyhtiön kanssa.

Ensimmäiseksi on selvitettävä, onko taloyhtiössä tai sen läheisyydessä varattavia pysäköintipaikkoja. Ilman näitä sähköauton lataaminen kotona on haastavaa. 

Latauspisteiden hankinnasta on oltava ensin yhteydessä isännöitsijään, jonka kanssa on hyvä selvittää latausmahdollisuuksia koko taloyhtiötä koskien. Keskustelua on jatkettava taloyhtiön hallituksen- ja yhtiökokouksissa, jotka viime kädessä päättävät hankinnasta. 

Edelläkäyvät taloyhtiöt ovat jo sisällyttäneet latauspaikkojen suunnitelun tuleviin pysäköintiratkaisuihinsa.

Asennustöiden kustannusten tulisi yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti jakautua osin taloyhtiölle ja osin sähköauton omistajille. Sähkönkulutuksen kustannukset on myös mahdollista jakaa käytön mukaan. Lisämittareiden asennuksesta saattaa kuitenkin syntyä lisäkustannuksia. Sähkömittareista ja sähkön laskuttamisesta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö.

Julkisten latauspisteiden käyttö

Julkisten latauspisteiden määrä on jatkuvasti kasvussa. Latauspisteitä löytyy huoltoasemilta, kauppakeskuksista sekä muutamien yritysten tarjoamina. Käytössä olevista latauspisteistä löytyy kartta sekä mobiilisovellus.

Julkisten latauspisteiden käyttö on helpointa hankkimalla latauspisteiden yhteiskäyttökortti, joka mahdollistaa auton lataamisen mistä tahansa julkisesta latauspisteestä riippumatta sen tarjoajasta.

Ennen latauspisteille ajoa kannattaa tarkistaa löytyykö latauspisteestä autoon sopiva latauspistoke. Haasteita syntyy lähinnä vain pikalatauksen kanssa. Nämä tiedot voit tarkistaa latauspistekartasta. On hyvä huomioida, että kaikilla pikalatausasemilla ei ole tarjolla peruslatausta ja päinvastoin.

Linkki latauspistekarttaan

Electric Traffic –latauspistesovellus

Electric Traffic -latauspistesovellus auttaa sinua löytämään lähimmät sopivat julkiset latauspisteet. Sovelluksen lisäksi latauspisteet löydät täältä.